Tüp mide sonrası kabızlık, lif ve sıvının yeterince tüketilmemesi durumunda gelişebilen, hareket azlığı ile de bağlantılı olan, dışkılamada zorluk yaşama durumudur. Obezite cerrahisi sonrası beslenmedeki değişikliklerle birlikte hastaların bazıları kabızlıkla karşılaşabilmektedir.
Tüp Mide Sonrası Kabızlık Durumunda Yapabilecekleriniz
Obezite cerrahisi sonrası 1-15. günlerde; kuru mürdüm eriğini ve kuru kayısıyı akşamdan bir bardak suyun içinde bekletin ve sabah aç karına bu suyu için. Mide küçültme amelıyatınızın 12. gününden sonra ıslanmış erik ve kayısıyı blenderize ederek kefirle karıştırarak tüketiniz. Ayrıca doğadan elma kromlu form çayı günde 2 fincan içiniz.
Obezite cerrahisi sonrası 15-28. günlerde; keten tohumunu havanda biraz dövün daha sonra sabahları aç karına az yağlı yoğurtla karıştırarak tüketin. Tüp mide ameliyatı sonrası beslenmede püre döneminde kabızlığınız varsa muz, şeftali, patates ve nar suyundan kaçınınız. Daha çok lif alabileceğiniz sebze pürelerini deneyiniz (kabak, enginar, kereviz, pırasa vb)
Obezite cerrahisi sonrası kabızlığı gideren çorba tarifi (28. günden sonra) Malzemeler; 1 kg arpa, 2 tane kabak, pırasa, ıspanak, kereviz sapı, bir çorba kaşığı zeytinyağı, bir tutam
tuz ve su Arpayı üstünü örtecek kadar su dökülerek akşamdan sabaha kadar bekletin, sabah haşlayın, diğer malzemeleri ekleyerek pişirip çorba kıvamına getirin, blenderize ederek katı sıvı ayrımına dikkat ederek sabah aç karına içiniz.
İştahınızın önüne geçmek için 5 adım
1- Daha uzun süre çiğneyin
Yiyecekleri uzun süre çiğnedikten sonra yutmak, tat alma duyunuzu daha fazla tatmin eder ve doyduğunuzu anlamanız daha çabuk olur. Böylelikle fazla yemekten kaçınmış oluruz.
2- Güç harcayarak egzersiz
Egzersiz zorlaştıkça vücut ısınız artıyor ve daha fazla kalori yakıyorsunuz. Bu durum egzersizi takip eden birkaç saat boyunca iştahınızın bastırılmasına neden olur. Öğün saatinden birkaç saat önce egzersiz yapılmaya başlanması öğünde daha az yemenizi sağlar. Öğün atlanmamaya da dikkat edilmelidir.
3- Tat alma duyunuzu tatmin edin
Değişik tatlarla tat alma duyusunu tatmin etmek, daha az miktarlarla yetinebilmenizi sağlar. Sürekli aynı yemeği yemek ise, özellikle tadı hoşunuza gitmiyorsa tat alma mekanizmanızın kendini iptal etmesine neden oluyor. Sanki hiç yemek yememiş gibi hissedebiliyorsunuz. Bu nedenle öğünlerinizi taze otlarla ve baharatlarla tatlandırınız.
4-Atıştırma krizlerini engelleyin
Gün içinde sık ve az öğünler yapmak, iştahınızın kontrolden çıkmasını önler. Atıştırmalık olarak sağlıklı karbonhidrat kaynakları tercih etmek, şeker seviyenizin yavaşça yükselmesini sağlar ve daha uzun sürede sindirilmesi ile uzun süreli tokluk sağlar.
5- Daha fazla su için
Su içmek kendinizi tok hissetmenize yardımcı olur. Ayrıca vücudunuz susuz kaldığında çoğu zaman açlık hissine benzeyen sinyaller gönderiyor. Bol su içmek bedeninizin su istediği zamanlarda yemepe yönelmenizi de önler.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Obezite, TDK’ye göre kelime anlamı “çok şişmanlık” olarak tanımlanmış. Hepimizin bild…
Devamını OkuTüp mide ameliyatı sonrası 48 saat hastanede kalmak yeterlidir. Bir başka deyişle ame…
Devamını OkuTüp mide ameliyatı (mide küçültme ameliyatı), aynı zamanda sleeve gastrektomi olarak …
Devamını Oku