Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Hızlı ve Farkına Varmadan Yeme Davranışı
Tüp mide ameliyatı öncesi hastalarımız ile yaptığım görüşmelerde ortak olan ve en çok göze çarpan yanlış davranış ‘hızlı ve farkına varmadan’ besin tüketimidir.
Kişiler hızlı yaşam koşulları göz önüne alındığında hayat temposu içerisinde hızlı olunması gerektiğini düşünmekte tabiki de haklılar. Fakat yanıldıkları ve davranışlarının yanlış olmasına sebep olan durum başka aktivitelerden kazanılması gereken zamanı yeme davranışından kazanmaya çalışmalarıdır.
Aynı zamanda karşılaştığımız bir başka problem ise hastalarımız bu yanlış davranışı tüp mide ameliyatı öncesinde alışkanlık haline getirdikleri için tüp mide ameliyatı sonrasında da aynı şekilde devam etmeye çalıştıklarının farkında olmamalarıdır. Hızlı ve farkına varmadan yeme obezite cerrahisi sonrası psikolojik yıpranmalara ve besin tüketim korkusuna da sebep olmaktadır.
Obezite cerrahisi sonrası zorunlu olan fakat herkes için aslında geçerli olan bir kural vardır o da, yeme davranışının özel bir zaman olması gerektiğidir. Zaman içerisinde değişen alışkanlıklar ile birlikte yemek yenilen ortamlarda sadece bu davranış yapılmamaktadır. Farklı uyaranları da bu özel zamana ekleme gittikçe besin tüketim kalitesini düşürmektedir. (Örneğin; bilgisayar başında veya televizyon eşliğinde yemek yemek). Aynı zamanda bu alışkanlıklar farkındalık ile besin tüketilmesini engellediği ve davranışı otomatikleştirdiği için kişilerin aldığı kalori miktarının da artmasına neden olmaktadır.
Bir ana öğünün süresi en az 30 dakika olmalıdır. Kan şekerinin yükselmesi ve beyne “doydun” sinyalinin iletilmesi için bu süreye ihtiyaç vardır. Aynı zamanda yeme saatleri özel olarak planlanmalı, bu saatler içerisinde faklı uyaranlar ile etkileşime girilmemelidir. Kısa sürede ve çok fazla uyaran eşliğinde tüketilen ana öğünlerde beyne “doydun” sinyali iletememektedir. Obezite cerrahisi sonrasında hastalarımız kısıtlı miktarlarda besin tükettiği için hem göz açlığı yaşamakta hem de öğün bittiğinde çok kısa sürede tükettiği besinin tatminini yaşayamadığı için “ben doymadım” diye düşünebilmektedir. Bu sinyalin beyne ulaşmaması aynı zamanda kişilerde kaygı düzeyini yükseltmekte ve gerektiğinden fazla besin tüketme isteğine yöneltmektedir.
Yeme Hızının Kontrolü İçin Öneriler
- Lokmalar arasında çatalınızı indirin.
- Yutmadan önce iyice çiğneyin.
- Her öğün için sadece bir porsiyon hazırlayın.
- Yemeğin bir kısmını tabakta bırakın.
- Yemeğin ortasında biraz ara verin.
- Yemek sırasında başka işle uğraşmayın. (TV seyretmek, gazete okumak, konuşmak, toplantıya katılmak gibi)
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Tüp mide ameliyatı (mide küçültme ameliyatı), aynı zamanda sleeve gastrektomi olarak …
Devamını OkuObezite, TDK’ye göre kelime anlamı “çok şişmanlık” olarak tanımlanmış. Hepimizin bild…
Devamını OkuTüp mide ameliyatı riskleri en çok sorulan konu. Bunun sebebi belkide ülkemizde yapıl…
Devamını Oku