Obezite Cerrahisi Sonrası Ne Zaman Oruç Tutulabilir?
Ramazan ayı yaklaşırken tüp mide ameliyatı sonrası en çok sorulan sorulardan biri ‘NE ZAMAN ORUÇ TUTABİLİRİM?’
Tüp mide ameliyatı ile birlikte bir öğünde tüketilen besin miktarlarında ciddi azalmalar olmaktadır. İlk 3 aylık periyotta hastalarımızın bazıları katı gıdalara aşamalı olarak geçebilmektedir. Tüp mide ameliyatı sonrası katı gıda alımında azalma dolayısı ile vücuda daha az tuz (NaCl) girmesine yol açar. Hastaların çoğu tüp mide ameliyatı sonrasında suyun tadını değişik bulmakta ve yeterince içmemektedirler. Bu yukarıda bahsettiğimiz tuz alımının azalmasının bir sonucudur. Yani az tuz aldığımızda az susarız. Suyun tadı hoş gelmez.
Tüp mide ameliyatı sonrası suyla ilgili ikinci konu, katı, sıvı ayrımıdır. Midemiz küçüldüğü için bir öğünde yeterince protein alabilmek için, katı tüketimi esnasında bolca sıvı alamıyoruz.
Sıvıları yemekten ya 10 dakika önce ya da 30-40 dakika sonra içebiliriz. Tüp mide ameliyatı sonrası özellikle ilk aylarda katı gıda alımının, dolayısıyla tuzun azalması ve katı sıvı ayrımı nedeniyle su alımı her zaman ihtiyacımızın altında kalabilir. Bu nedenle diyetisyenimiz sık sık sıvı almanız gerektiğini hatırlatmaktadır.
Tüp mide ameliyatı sonrası yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı yetersiz sıvı alımı durumunda özellikle böbreklerimizde yeterli idrar oluşmayabilir ve idrar rengi koyulaşmaya başlar. Yetersiz sıvı alımının bir diğer etkisi de kabızlıktır. Kalın bağırsakta yetersiz sıvı nedeniyle dışkı katılaşır ve bu nedenle kabızlık şiddetlenir.
Tüp mide ameliyatı sonrası ilk aylarda çoğu kişinin az su tüketme eğilimi vücudumuza kısmen zarar verebilir. Bu duruma bir de açlık eklenirse tablo daha da ağırlaşır. Bu durum böbreklerin aşırı zorlanmasına ve kan basıncının düşmesine neden olur. Bu nedenle tüp mide ameliyatı sonrası ilk 6 ay oruç tutulması önerilmez. Tüp mide ameliyatında 6 ayını dolduran hastalar eğer oruç tutmak istiyorlarsa orucun ilk günlerinde vücutlarının verdiği tepkiyi yakından takip etmelidirler. İdrar miktarında aşırı koyulaşma ve idrar miktarında azalma istenmez. Ayağa kalkarken aşırı halsizlik ve baş dönmesi de tansiyonunuzun düzenli olmadığına işaret edebilir. Bu tür sorunlar yaşıyorsanız oruç tutma konusunda ısrarcı olmamalısınız. Tüp mide ameliyatından sonraki ilk yılın sonunda oruç tutmak daha kolay hale gelebilir.
Tüp mide ameliyatı sonrası oruç tutmak isteyenler ve yukarıda belirtildiği gibi en az 6 ay veya tercihen bir yılı tamamlamış olanlar aşağıdaki önerilere dikkat etmelidir:
Gün boyu aç ve susuz kalmanın yanı sıra orucunuzu yavaş açmaya, çok çiğnemeye ve katı-sıvı ayrımı kurallarınızı unutmamaya özen gösterin.
İftar saatinde
Önce suyunuzu için ve 10-15 dakika bekleyin.
Protein ihtiyacınızı karşılamak için sudan sonra et/tavuk/balık/köfte/hindi gibi protein grubu besinleri tüketin.
30 dakika sonra çay, kahve gibi içecekler yerine su açığınızı kapatmak için bol su içmeye çalışın.
Bu arada ara öğün olarak protein tozu veya proteinli süt tüketmeniz yeterli protein almanıza destek olacaktır.
Tüp mide ameliyatı sonrası sahur, günü en iyi şekilde geçirmenizi sağlamak açısından bizim için çok değerlidir. Sahura kalkmadan oruç tutmayın. Yumurta hem protein ihtiyacını hem de tokluğu sağlamak için birincil besin kaynağınız olmalıdır. Domates ve salatalığa göre kalorisi ve besin değeri daha yüksek olan peynir, ekmek gibi besinleri tüketmek yeterli besin alımı için daha doğru olacaktır. Sahur için kısa bir süre ayırmayın. Erken kalkarak su içmeye devam edin. Tükettiğiniz besinleri 3-4 günde bir diyetisyeniniz veya doktorunuzla paylaşmanız yetersiz besin ve su alımını önleyecektir. Dinimizde sağlığınızın daha kıymetli olduğunu hatırlayarak doktorunuz veya diyetisyeniniz izin vermedikçe oruç tutmayın.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Tüp mide operasyonu, barsakların ellenmediği, sadece midenin küçültüldüğü gıda alımın…
Devamını OkuKısa süre önce obezite cerrahisi uygulamaları genelgesi yayınlandı. Mide küçültme ame…
Devamını OkuTüp mide ameliyatı riskleri en çok sorulan konu. Bunun sebebi belkide ülkemizde yapıl…
Devamını Oku