Ameliyat öncesi ve sonrası süreçte diyetisyen takibi hem cerrahi sonrası sağlıklı kilo kaybı açısından hem de besin öğesi yetersizliklerine bağlı gelişebilecek komplikasyonların önlenmesi açısından önemlidir.
Ekibimiz diyetisyenleri tarafından ameliyat öncesinde uygulayacağınız beslenme programınız ile diyetisyen takibiniz başlamaktadır. Ameliyat sonrasında ise ilk 1 yıl düzenli aralıklarla diyetisyenimiz tarafından takip ediliyor olacaksınız.
- Ameliyat öncesinde diyetisyenimiz size ulaşıyor, ameliyat öncesi diyeti hakkında bilgilendirme yapıyor.
Ameliyat Öncesi Diyeti
Ameliyat öncesinde genellikle 3 günlük olacak şekilde bir sıvı beslenme uyguluyorsunuz. Ameliyat öncesi beslenmenin süresi beden Kitle indeksinize (BKI) göre değişkenlik gösterebilir.
Beden kitle indeksiniz (BKI);
- 32,5-39 arası ise 2 günlük bir sıvı beslenme
- 40-45 arası ise 3 günlük bir sıvı beslenme
- 45 ve üzeri ise en az 5 günlük bir sıvı beslenme süreciniz oluyor.
Beden Kitle indeksinizden bağımsız olarak ameliyat öncesi görüşme değerlendirmesine göre daha uzun süreli ameliyat öncesi beslenme programları da uygulanabilmektedir.
Buradaki amaç; özellikle karaciğer ve karın içi yağların azaltılması, protein alımını artırarak kas dokusunun korunması, vücudu ameliyata ve iyileşme sürecine hazırlamaktır.
Hastane Süreci:
- Ameliyat olduğunuz gün ağızdan herhangi bir sıvı veya yiyecek almayacaksınız sadece çok aşırı susama durumunda kat hemşirelerinden talep ederek ağzınızda buz eritebilirsiniz. Sıvı ve besin ihtiyacınız, serumlar yardımı ile damar yolundan verilecektir.
- Ertesi günün sabahında skopi tetkikiniz (kaçak testi) yapılacak ve normal sonuçlanması durumunda su ve elma suyu tüketimine başlayacaksınız.
- Ameliyat sonrası 2. Gün su ve elma suyunun yanı sıra hafif ılıtılmış ıhlamur ve/veya açık çay içebileceksiniz. Hastanenin servis edeceği tanesiz komposto ve tavuk suyu çorbayı da tüketebiliyor olacaksınız.
- Hastaneden taburcu olduğunuz gün (3. gün) sulandırılmış ayran, yoğurdun üzerinde biriken yeşil su, et suyu, tavuk suyu, komposto, hoşaf, şekersiz ananas/vişne/elma suyu, açık çay, ıhlamur ve alışık olduğunuz bitki çayları (adaçayı hariç) tüketebilirsiniz.
Ayrıca hastaneden taburcu olmadan önce diyetisyenimiz tarafından verilen beslenme eğitimi ve kılavuz niteliğindeki “Obezite Cerrahisi Sonrası Beslenme” kitapçığımız sayesinde bu süreç daha uygulanabilir bir hale dönüşecektir.
Evinize Gittiğinizde:
- 3. gün ve 4.gün sulandırılmış ayran, yoğurdun üzerinde biriken yeşil su, et suyu, tavuk suyu, komposto, hoşaf, şekersiz ananas/vişne/elma suyu, açık çay, ıhlamur ve alışık olduğunuz bitki çayları (adaçayı hariç) tüketebilirsiniz.
- 5. günden itibaren tüketilenlere ek olarak, duru olarak hazırlanmış ve süzülmüş domates/bezelye/tarhana çorbaları eklenebilir. Ayrıca, sulandırılmış light kaymaksız yoğurt, laktozsuz süt, kefir, probiyotik yoğurt, soya sütü gibi süt grubu besinleri tüketebilirsiniz. Kendinizi iyi hissediyorsanız diyetisyenimize danışarak protein tozu takviyenizi de deneyebilirsiniz.
- 6. günden itibaren süzülmüş yayla ve tel şehriye çorbalarını da beslenmenize ekleyebilirsiniz.
- 7. Günden itibaren protein tozu takviyenize başlayacaksınız.
- 10. günden itibaren beslenmenize rafadan yumurta (kaşıkla yenilecek kıvamda) ve lor peyniri gibi yumuşak, az yağlı ve tuzsuz peynirleri ekleyebilirsiniz.
- 10-12. Günden sonra çorbalarınız daha kıvamlı olabilir.
- 14 ile 18. Günler arasında tüketilen besinlere ek olarak, kaşıktan dökülecek kıvamdaki (veya bebek maması kıvamında) çiğnemeye gerek olmayan püre kıvamındaki besinleri tüketebilirsiniz. (Patates, kabak, havuç püreleri)
- 17. günde yeşil yapraklı sebzelerin (ıspanak, semizotu, pazı) pürelerini tüketebilirsiniz.
- 18. günde beslenmenize muz, kabuksuz elma/armut gibi meyvelerin pürelerini dahil edebilirsiniz.
- 19. günden itibaren tüketilen besinler çatal sırtı ile kolayca ezilebilecek kıvamda olmalıdır, bu kıvamda değilse blender kullanınız.
- Bu dönemde tatlı olarak muhallebi, keşkül ve puding (Dr. Oetker şekersiz- az miktarda toz tatlandırıcı ile pişirerek-) tüketebilirsiniz. 1-2 Top sade dondurma deneyebilirsiniz. İçeriğindeki pirinç sebebiyle sütlacı ilk ay tercih etmeyiniz.
- Probiyotik yoğurdunuza kayısı, çilek, ananas, kabuksuz şeftali ekleyerek blenderdan geçirip kendi meyveli yoğurdunuzu yapabilirsiniz.
- 21. Günde ilk önce ton balığı denenmeli rahatsızlık hissedilmezse mevsim balıkları fırında, ızgara veya buğulama şeklinde pişirilerek kızartma olmayacak şekilde tüketilebilir. Balıklarda en çok kılçıklara dikkat etmelisiniz kılçıkları iyice ayıkladıktan sonra balığınızı tüketiniz.
- Bu aşamada da besinlerin yumuşak kıvamda ve sulu olmasına özen gösteriniz. Bu aşamada da besinlerin çatal sırtı ile ezilerek ya da blenderdan geçirilerek tüketilmesi gerekir.
- Daha önceden alışık olduğunuz baharatları az miktarda yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
- Meyve olarak muz, kabuğu soyulmuş ve rendelenmiş elma, armut, çilek, karpuz, kabuğu soyulmuş şeftali, taze kayısı, kabuğu soyulmuş incir tüketebilirsiniz.
- Dışarıda iseniz, marketten alacağınız bebek pürelerinden (porsiyonunda 10 gramdan daha az şeker olmak koşuluyla) tüketebilirsiniz.
- Light ton balığı veya light labne peyniri ile haşlanmış yumurta salatası deneyebilirsiniz.
- 28. gün itibariyle beslenmenize ek olarak; orta yağlı kıyma ekleyebilirsiniz. Kıymayı yoğurt ile karıştırarak veya domates rendesi ile pişmiş şekilde tüketebilirsiniz.
- 30. Gün itibariyle de kıymayı köfte olacak şekilde tüketebilirsiniz. İlk köftenizi orta yağlı kıyma, yumurta, ekmek içi veya galeta unu ve sevdiğiniz baharatlar ile hazırlayabilirsiniz.
- İlk bir ay dolduktan sonra etimek kullanabilir, ya da ekmeği (tam buğday ya da çavdar) elektrikli ızgarada, tost makinasında veya teflon tavada gevrek haline getirerek tüketebilirsiniz (günde bir dilimi geçmeyecek şekilde)
- 35. Günden itibaren soğanı, salçası ve yağıyla normal bir şekilde hazırlanmış sebze yemeklerini tüketebilirsiniz.
- 40. Günden itibaren tavuk ve hindi etinin yumuşak kısımları olan siyah etleri ve but gibi kısımlar ilk olacak şekilde beslenmenize eklenebilir. Tavuk/hindi etine ek olarak çiğ yeşil yaprakları sebzelerde deneyebilirsiniz.
- 45. Günden sonra kuru baklagillerin yasağı bitiyor ve kırmızı eti beslenmemize ekliyoruz. Kırmızı ette ilk denemeyi daha yumuşak olan et grupları ile yapılmalıdır. Pişirme işlemi ise içi daha sulu kalacak şekilde olmalıdır.
45. günden sonra yasaklar hariç her türlü besini deneyerek beslenmenize ekleyebilirsiniz.
Yasaklar:
- İlk 1 ay kahve tüketimi uygun değildir.
- İlk 45 gün kuru baklagillerin tüketimi uygun değildir.
- İlk 2 ay turunçgillerin (mandalina, portakal gibi) tüketimi uygun değildir. Sularını 12. Günden sonra posasını ayırarak tüketebilirsiniz.
- İlk 3 ay mısır tüketimi uygun değildir.
- İlk 1 yıl gazlı içeceklerin (kola, fanta, gazoz, soda gibi) tüketimi uygun değildir. 1. yıldan sonrasında da tüketimini önermiyoruz.
İlk 15 gün beslenme
15. Günden sonra beslenme.
1. Aydan sonra beslenme